Oorzaak van Herseninfarct

Een herseninfarct is het afsterven van hersencellen door zuurstoftekort. Men onderscheidt 2 types herseninfarcten: ischemisch infarct en hemorrhagisch infarct.

Ischemisch infarct

Een ischemisch herseninfarct is de meest voorkomende vorm en wordt veroorzaakt door het plots afsluiten van een bloedvat naar een deel van de hersenen door een prop. Deze prop kan op verschillende manieren en uit verschillende substanties ontstaan.

herseninfarct

Trombus

Aderverkalking is de populaire naam voor wat de medische wetenschap atherosclerose noemt.

Atherosclerose is de afzetting van vetten uit het bloed in de wanden van de bloedvaten. Deze atherosclerotische plaques worden steeds groter en kunnen uiteindelijk gedeeltelijk afbreken waarna een bloedklonter of trombus gevormd wordt. Dit proces kan een slagader volledig afsluiten met een infarct tot gevolg. Men noemt dit een trombose.

Embolie

Een embolie is het afsluiten van een bloedvat door een prop die op een andere plaats van het lichaam werd gevormd en meegesleurd werd in de bloedbaan. Uiteindelijk komt de prop vast te zitten in een bloedvat dat hierdoor gedeeltelijk of volledig afgesloten wordt.

In veruit de meeste gevallen is deze prop een bloedklonter die meestal ontstond door aderverkalking.

Andere minder vaak voorkomende vormen zijn:

 • Atriale fibrillatie
  Atriale fibrillatie is een hartritmestoornis waarbij de voorkamers van het hart zeer snel en ongecoördineerd samentrekken. Dit kan leiden tot het ontstaan van bloedklonters in het hart die met de bloedstroom meegevoerd worden.
 • Vetembolie
  Meestal beenmerg dat vrij komt in de bloedbaan na een beenbreuk.
 • Luchtembolie
  Via een intraveneuze catheter of baxter, of bij duikers die te snel naar de oppervlakte komen
 • Cellen
  Celproppen die loskomen komen soms voor bij kanker
 • Bacteriën
  Opeenhopingen van bacteriën, meestal na endocarditis: infectie van de binnenwand van het hart.

Hemorrhagisch infarct - Hersenbloeding

In ongeveer 15% van de gevallen gaat het om een hemorrhagisch infarct of hersenbloeding: een plotse bloeding in de hersenen (intracraniaal) of aan de buitenkant van de hersenen, net onder de schedel (subarachnoïdaal). Dit kan onder andere veroorzaakt worden door het innemen van bloedverdunners of door vaatafwijkingen zoals een aneurysma of een arterioveneuze malformatie (cfr. risicofactoren).

hersenbloeding

Het bloed neemt ruimte in en drukt de hersenen weg. Door de druk op de hersenen sterven de cellen af.