Behandeling van Hoge Cholesterol

Ondanks het feit dat een hoog cholesterol gehalte geen directe symptomen geeft is het toch erg belangrijk de patiënten te behandelen. Hoge cholesterol verhoogt immers dramatisch de kans op het krijgen van cardiovasculaire aandoeningen: de eerste doodsoorzaak in de Westerse wereld.

Levensstijl

De behandeling zal in de eerste plaats bestaan uit een aanpassing van de levensstijl.

Te hoge cholesterol is in de meeste gevallen te wijten aan slechte eetgewoonten. Een gezond dieet is dan ook erg belangrijk. De patiënt zal meer groenten, fruit en graanproducten moeten eten en minder verzadigde vetten (dierlijke vetten, sauzen, boter,...). Onverzadigde vetten, zoals aanwezig in vis, zijn duidelijk beter gezien de cholesterol erdoor minder kan afzetten op de vaatwanden. Vermijdt ook eieren en volle melkproducten. Zie ook het onderdeel cholesterol en dieet voor meer informatie.

Zwaarlijvigen zullen moeten vermageren.

Rokers zullen beste stoppen met roken.

Alcohol heeft geen slechte invloed op de cholesterol, maar wel op andere cardiovasculaire risicofactoren, zoals hoge bloeddruk. Best is dan ook alcohol met mate te gebruiken.

Fysieke inspanning heeft ook een gunstige invloed op de cholesterol.

Medicatie

Indien een aanpassing van de levensstijl niet voldoende effect heeft, zal men overgaan tot het toedienen van cholesterolverlagers.

Andere Risicofactoren

Het is uitermate belangrijk om niet enkel de cholesterol te behandelen, maar ook andere eventueel aanwezige risicofactoren. De belangrijkste zijn hoge bloeddruk of hypertensie en diabetes.