Hartkloppingen

Hartkloppingen of palpitaties zijn het gevoel van harde, snelle, bonzende hartslagen of een fladderend gevoel in de borstkas.

Bijna iedereen heeft wel eens hartkloppingen en in de meeste gevallen wordt de oorzaak niet gevonden.

Hartkloppingen wekken soms ongerustheid op, maar meestal zijn ze gelukkig onschuldig.

Oorzaken

Hartkloppingen kunnen veroorzaakt worden door:

  • stress
  • angst
  • inspanning
  • sommige medicijnen en drugs
  • caffeïne (koffie)
  • alcohol
  • nicotine (sigaretten)
  • koorts
  • hormonale veranderingen (menstruatie, zwangerschap, menopauze)
  • premature atriale of ventriculaire contractie

In de meeste gevallen is de oorzaak onschuldig, maar soms kan een ernstig medisch probleem aan de basis van hartkloppingen liggen, zoals hartritmestoornissen (tachycardie, bradycardie, fibrillaties) of een overactieve schildklier.

Symptomen

Hartkloppingen kunnen het gevoel geven van een overgeslagen hartslag, te snelle hartslag, een fladderende hartslag of een bonkende hartslag die soms kan gevoeld worden in de keel.

Tijdens deze gewaarwording van de eigen hartslag treden er meestal geen afwijkingen van het hartritme op. Soms kan een hartklopping veroorzaakt worden door een premature contractie: een voorkamer of kamer van het hart trekt 'voor zijn beurt' samen. Dit is meestal ook een volledig onschuldig fenomeen.

Meestal gaan hartkloppingen binnen enkele seconden vanzelf over en is geen verdere medische evaluatie nodig. Het gevoel wekt bij sommige mensen ongerustheid op, maar meestal is het dus een volledig onschuldig fenomeen.

Indien palpitaties vaak voorkomen of als ook andere tekens aanwezig zijn, zoals ongemak of pijn in de borst, flauwvallen, kortademigheid en duizeligheid, is het aangewezen een arts te bezoeken. Deze tekens kunnen wijzen op een onderliggende hartziekte.

Diagnose

Indien er een vermoeden is van een onderliggende ziekte zullen medische onderzoeken uitgevoerd worden, zoals een elektrocardiogram of een holter monitoring waarbij een klein apparaatje gedurende één of meer dagen het ECG registreert.

Met een event recorder kunnen over een lange periode de episodes van hartkloppingen geregistreerd worden.

Medische beeldvormende technieken, zoals radiografie en echografie, kunnen het hart in beeld brengen.

Behandeling

De behandeling is enkel nodig in de zeldzame gevallen dat de oorzaak een onderliggend medisch probleem is.

Indien men vrij vaak last heeft van onschuldige hartkloppingen kan het nuttig zijn om stress, alcohol, koffie en sigaretten te minderen of te vermijden.