Aneurysma - Hartaderbreuk

Een aneurysma is een abnormale verwijding of uitstulpen van een slagader door een verzwakking in de wand.

De oorzaak van een aneurysma is vaak niet bekend. Soms komt een aneurysma al bij de geboorte voor, maar het kan ook op latere leeftijd optreden.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van een aneurysma zijn oa. roken, arteriosclerose, ouderdom, cocaïne gebruik, alcohol misbruik, hoge bloeddruk, hoge cholesterol en bepaalde aangeboren ziektes. Aneurysma's schijnen vaker voor te komen in bepaalde families.

Symptomen

De symptomen hangen af van de locatie van het aneurysma, maar meestal merkt de patiënt er zelfs niets van. Bij een oppervlakkig, onderhuids gelegen aneurysma kan pijn en zwelling waargenomen worden. De zwelling kan kloppend zijn, gelijklopend met de hartslag.

Hoewel aneurysma's vaak geen symptomen veroorzaken, kan pijn optreden. Er kan ook bloed lekken uit de zwelling van het bloedvat. Ter hoogte van de hersenen kan dit erge hoofdpijn veroorzaken, veranderingen in het zicht, en plots verlies van spierfunctie aan het gezicht.

Het grootste gevaar bestaat erin dat het aneurysma scheurt. Een scheur in een arterie is niet alleen erg pijnlijk maar leidt ook tot veel bloedverlies.

De symptomen van het gescheurde aneurysma zijn afhankelijk van de locatie. Een aneurysma komt vaak voor in de hersenen, de coronaire arteries van het hart, in de knieholte, in de ingewanden en in de milt.

Een scheur van een aneurysma in de hersenen noemt men een hersenbloeding. Dit kan nefaste gevolgen hebben van invaliditeit (verlies van hersenfuncties: spraak, zicht, gehoor, beweging van benen en armen...) tot acute sterfte in ongeveer 1 op 3 gevallen.

De term hartaderbreuk wordt in de volksmond soms gebruikt voor een plotse dood door een cardiaal probleem, zoals een hartinfarct. Ook een aneurysma ruptuur thv het hart - wat bijna altijd tot acute sterfte leidt - word met deze term aangeduid. Juister zou echter zijn hartslagaderbreuk.

Diagnose

De diagnose van een aneurysma wordt vaak "per ongeluk" gesteld tijdens beeldvormend onderzoek.

De diagnose wordt typisch gesteld met CT scan of MRI scan of ander beeldvormend onderzoek.

Behandeling

Bij het vaststellen van een aneurysma zal men vaak chirurgisch ingrijpen. Men kan het aneurysma afbinden of catheteriseren: het inbrengen van een dun flexibel buisje via de bloedbaan dat ervoor zorgt dat het bloed in het aneurysma stolt.

Beide procedures zijn niet zonder risico.

bij een ruptuur van een aneurysma is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Er bestaat groot gevaar dat de patiënt het niet overleeft.