Mitralis Insufficiëntie

Bij mitralis insufficuëntie lekt bloed van de linkerventrikel naar het linkeratrium via een slecht sluitende mitralisklep.

De belangrijkste oorzaak van mitralisklep insufficiëntie is mitralisklep prolaps. Bij deze aandoening puilt een abnormaal dikke slip van de klep uit in het atrium tijdens de systole, waardoor de klep niet goed sluit.
De mitralisklep kan ook uitgerokken worden door het vergroting van de linkerventrikel (linker ventrikelhypertrofie) tgv. andere oorzaken hartziekte.
Reumatische koorts ten gevolge van streptococcen infectie, endocarditis, acuut trauma (ongeval) en aangeboren bindweefselaandoeningen kunnen ook leiden tot mitralis insufficiëntie.

Mitralis insufficiëntie kan acuut (plots) optreden of geleidelijk aan (chronisch) ontwikkelen.

Symptomen

Gezien de bloeddruk in de grote circulatie veel groter is dan in de klein (long-)circulatie kan pulmonale hypertensie en longoedeem (het uittreden van vocht uit de bloedbaan in de weefsels) optreden. Dit uit zich als kortademigheid.

Atriale fibrillatie komt vrij vaak voor en en tekenen van hartfalen kunnen optreden.

Diagnose

De diagnose en de ernst van de aandoening wordt bepaald met de radiografieën, echocardiografie en ecg.

Behandeling

Acute gevallen zijn gebaat met een snelle/spoed vervanging van de mitralis klep.

Chronische gevallen krijgen medicatie om de bloeddruk te verlagen en de hartfunctie te verbeteren. In het geval atrium fibrillatie optreedt wordt medicatie gegeven die de bloedstolling tegengaat.

Indien operatief moet worden ingegrepen kan men de mitralisklep vervangen of herstellen.