Oorzaken van Ritmestoornissen

Alvorens men leert wat een ritmestoornis kan veroorzaken, is het best eerst na te gaan wat gebeurt tijdens een normale hartslag.

Wat is een normale hartslag?

Als het hart slaat volgen de elektrische impulsen, die ervoor zorgen dat het samentrekt, een precieze baan door het hart. Elke onderbreking in deze impulsen kan een ritmestoornis veroorzaken.

Het hart is verdeeld in vier holle kamers. De kamers aan ieder zijde van het hart vormen twee aaneengrenzende pompen, met een bovenste kamer (atrium) en een onderste (ventrikel).

Tijdens een hartslag trekken de kleinere, minder gespierde atria samen en vullen de ontspannen ventrikels zich met bloed. Deze contractie start als de sinus node, een kleine groep cellen in het rechter atrium, een elektrische impuls zendt diee rvoor zorgt dat de rechter en linker atria samentrekken.

De impuls reist dan naar het centrum van het hart, naar de atrioventriculaire node, die op het pad ligt tussen de atria en de ventrikels. Van hieruit verlaat de impuls de atrioventriculaire node en reist door beide ventrikels en veroorzaakt hen te contracteren en bloed te pompen door heel het lichaam.

In een gezond hart verloopt dit proces gewoonlijk probleemloos, wat resultieert in een normale hartslag in rust van 60 tot 100 slagen per minuut. Atleten hebben gewoonlijk een rust hartslag onder 60 slagen per minuut , omdat hun hart zo produktief is.

Wat veroorzaakt een ritmestoornis?

Verschillende dingen kunnen leiden tot een ritmestoornis of ze veroorzaken:

 • Littekens op hartweefsel (bijvoorbeeld na een hartaanval)
 • Hartziekte
 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Overactieve schildklier (hyperthyroidie)
 • Roken
 • Overmatig alcohol- of caffeïnegebruik
 • Drugmisbruik
 • Stress
 • Medicatie
 • Dieet supplementen en behandeling met kruiden.

Bij gezonde mensen met een normaal, gezond hart, is het onwaarschijnlijk een langdurige ritmestoornis te ontwikkelen zonder bepaalde externe triggers, zoals een elektrische shock of het gebruik van illegale drugs. Dat is hoofdzakelijk omdat het hart van een gezonde persoon vrij is van enige conditie die een ritmestoornis kan veroorzaken, zoals een zone van littekenweefsel. Hoe dan ook, in een ziek of vervormd hart, kunnen de elektrische hartimpulsen niet op de juiste manier door het hart reizen, waardoor meer dan waarschijnlijk ritmestoornissen worden ontwikkeld.

Een hartafwijking die de hartstructuur wijzigde, kan eveneens tot de ontwikkeling van een ritmestoornis leiden als gevolg van

 • Een onvoldoende hoeveelheid bloed
  Indien de bloedtoevoer naar het hart verminderd is, kan dit de mogelijkheid van het hartweefsel wijzigen, met inbegrip van de cellen die elektrische impulsen geleiden, om normaal te functioneren.
 • Beschadigd of dood hartweefsel
  Dit kan de manier van het verspreiden van elektrische impulsen in het hart beïnvloeden

Veranderingen in de structuur van het hart kunnen voortkomen uit:

 • Hart-vaatziekten (HVZ)
  HVZ zorgen ervoor dat de arteriën in het hart vernauwen, wat er eventueel voor kan zorgen dat een deel van het hart sterft door een gebrek aan bloedstroom (hartaanval). Een hartaanval veroorzaakt littekens op het hartweefsel, waardoor het mogelijk is dat elektrische impulsen niet normaal door het hart reizen om het te doen slaan. Dit kan ervoor zorgen dat het hart gevaarlijk snel slaat (ventriculaire tachycardie) of dat het trilt (ventriculaire fibrillatie).
 • Cardiomyopathie
  Dit treedt gewoonlijk op als de wanden van de lagere harthelft (ventrikels) uitrekken en langer worden (gedilateerde cardiomyopathie) of als de linker ventrikelwand dikker wordt en samentrekt (hypertrofische cardiomyopathie). In elk van de gevallen verlaagt de cardiomyopathie de efficiëntie van het bloedpompen van het hart, wat dikwijls leidt to beschadiging van het hartweefsel.
 • Ziekten van de hartkleppen
  Lekken of vernauwing van de hartkleppen kan leiden tot uitrekken en verdikking van de hartspier. Als de kamers groter worden of zwakker door de toegevoegde stress veroorzaakt door de nauwe of lekkende klep, is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van een ritmestoornis.