Hart- en Vaatziekten

Beroerte - Herseninfarct

De hersenen krijgen 20% van de bloedtoevoer ondanks ze slechts een kleine fractie van het totale gewicht uitmaken. Indien een bloedvat naar de hersenen verstopt raakt, zullen er direct neurologische uitvalverschijnselen optreden. Zowel verlamming, geheugenverlies, bizarre gedragingen, verlies van het vermogen tot spreken, doofheid, blindheid,.... kunnen optreden. Indien de verstopping te lang duurt zullen de hersencellen afsterven met permanente invaliditeit tot gevolg.

Men noemt dit een beroerte, herseninfarct of CVA (cerebrovasculair accident). In het Engels spreekt men van een stroke.

Naargelang de ernst zullen deze symptomen uitgebreid zijn dan wel licht.

TIA - TransiŽnt Ischemisch Accident

Een voorbijgaande ischemie van de hersenen zonder blijvende schade noemt men een TIA (TransiŽnt Ischemisch Accident). De symptomen van een TIA zijn een tijdelijk uitval van de zenuwen: verlamming. De locatie van de verlamming is afhankelijk van de plaats van de TIA en kan elk lichaamsdeel en -functie treffen: een been, een arm, een volledige lichaamshelft, het gezicht, bepaalde aangeleerde vaardigheden, spreken, lopen, zien... Bij een TIA zijn de symptomen per definitie van tijdelijke aard.

Bij celschade spreekt men van een herseninfarct op beroerte. De verlammingsverschijnselen zijn dan blijvend (hoewel verbetering van de symptomen na verloop van tijd mogelijk is).

Meer info over herseninfarct.