Hart- en Vaatziekten

Bloeddruk

De bloeddruk is de druk die op het bloed in de bloedvaten staat. De bloeddruk wordt onder meer veroorzaakt door de slagkracht van het hart, de totale hoeveelheid bloed in het lichaam en de elasticiteit van de bloedvaten.

De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeter kwik (mm Hg) en bestaat uit 2 waarden:

  • systolische bloeddruk: de hoogste druk tijdens de hartcyclus, ontstaat wanneer het hart het bloed in de slagaders pompt, ook bovendruk genoemd
  • diastolische bloeddruk: de laagste druk tijdens een hartcyclus ontstaat wanneer het hart zich ontspant na de hartslag en terug met bloed wordt gevuld, ook onderdruk genoemd

De bloeddruk wordt gemeten ter hoogte van de bovenarm.

Een normale bloeddruk in rust is lager dan 140/90. De systolische waarde ligt dus onder 140 mm Hg en de diastolische waarde is lager dan 90 mm Hg.

De bloeddruk stijgt met de leeftijd.

De bloeddruk kan zeer sterk schommelen gedurende de dag, afhankelijk van stress, fysieke inspanning en tijdstip. Zo is de bloeddruk 's nachts lager: de limietwaarden 's nachts zijn 120/80.

Men heeft vastgesteld dat mensen met hogere waarden (hypertensie) een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Men schat dat er wereldwijd 1 miljard mensen te kampen hebben met hypertensie! Het belang van deze aandoening is dus moeilijk te overschatten.