Hartklep aandoeningen

hart

Om een goede circulatie te garanderen is het uiterst belangrijk dat het hart het bloed in één richting pompt. De hartkleppen spelen een uiterst belangrijke rol in dit systeem: hartkleppen gaan slechts in één richting open.

In het hart bevinden zich 4 hartkleppen:

  • Tricuspidalis klep: hartklep tussen het rechter atrium en de rechterventrikel
  • Pulmonalis klep: hartklep tussen de rechter ventrikel en de longarterie
  • Mitralis klep: hartklep tussen linker atrium en ventrikel
  • Aorta klep: hartklep tussen linker ventrikel en aorta

De kleppen tussen de atria en de ventrikels (tricuspidalis en mitralis klep) noemt men ook de atrioventriculaire kleppen, de kleppen tussen de ventrikels en de grote lichaamsarteries (aorta en pulmonalis klep) worden ook de semilunaire kleppen genoemd.

De atrioventriculaire kleppen hangen vast aan de hartwand (op de papillair spieren) met de chordae tendineae, sterke bindweefselstrengen die ervoor zorgen dat de kleppen niet "doorslaan". Bij het openslaan van de kleppen komen de chordae onder spanning te staan. De "hartslag" die men met een stethoscoop hoort (men spreekt beter van harttonen) ontstaat door het opspannen van de chordae en het dichtslaan van de kleppen. Bij hartklepaandoeningen kan men meestal hartruis horen met de stethoscoop: ipv een harde, onderscheidende slag hoort men een lang gerekt geruis. Elke klepafwijking heeft een typisch geruis.

Bij de spiercontractie van de atria wordt de druk binnen deze voorkamers verhoogd. De drukverhoging duwt de kleppen naar de ventrikels of kamers open en wordt het bloed naar de ventrikels gepompt.

Bij de contractie van de ventrikels ontspannen de atria. Het gevolg is een drukdaling in de voorkamers en een drukverhoging in de kamers. De kleppen tussen atria en ventrikels worden dichtgedrukt door de hogere druk op het bloed in de ventrikels. De kleppen naar de aorta en de longarterie gaan open. Als de ventrikels terug ontspannen is de druk in de aorta en longarterie groter dan in de ventrikels waardoor de kleppen terug dicht geduwd worden.

Aandoeningen van de hartkleppen zijn onder te verdelen in 2 groepen: vernauwingen of stenosen en lekken of insuffuciënties.

Vernauwingen of Stenosen

Insufficiënties of Lekken